Wednesday, 10 April 2013

Lady in Machang : Interview as an Occupational Therapist

assalamualaikum...

bersusah payah turun palam.

menumpang tidur sini 

semalaman(tq to adik2 

jr)!sampai kat   palam pukul 

5.30 pagi, macam biasa naik bus sani. 

pukul 2.30 naik bus U90 ke klang 

sentral untuk naik teksi ke section 13 

Shah Alam. tapi, pukul 4.30 baru naik 

teksi.  acik teksi pulak x tau alamat 

ni : Urbane Ethos Consultancy, 11, Jalan Boling Padang G13/G 

Section 13, Shah Alam, Selangor. Nasib baik ada Nik,dia dah 

cerita serba sedikit sal tempat ni. Kalau x, naye.bersusah payah 

ngn acik tu, akhirnya, sampai la tempat yang di tuju. dari awal, 

dah deal dengan acik ni untuk service hantar dan ambil. so, 

sepanjang interview session, acik tunggu je dalam teksi dia.lama 

jugak, dalam 2 jam acik tu tunggu.tak tahu la berbaloi ke tak 

semua ni.sebab, doctor dah cakap, dia ade 2 calon sekarang ni..so 

tak tahu la dapat ke x. kalau dah rezeki, x kemana. i believe in 

that.jumpa cik terapist nik noorsyafiqah time tunggu doctor tu. 

feel proud tetiba! tapi, dapat luangkan masa kejap je. ye la, dia 

da jadi terapist skunk.busy sokmo! doctor (interviewer) ni baik 

dan memahami sangat. antara soalan2 yang di tanya (in English) :

  • tell me about yourself
  • where do u stay right now?
  • how do u come here?
  • what is your father's occupation?
  • your mother died due to...?
  • how old your mum last year?
  • what is your younger sister job?
  • why did she not continue her study?
  • where did she stay?
  • where is her workplace?
  • how old are your siblings age?
  • what are your reason to work hear?
  • what are your qualification to work here?
  • why should i hire u?
  • where do you learnt your english?
  • what are reasons that you good in english?
  • what are your favourite area in OT?
  • why do u admire peads?
  • im looking for an independent and proactive worker.will u?
  • when will u able to start working?
banyak lagi soalan yang di tanya, tapi dah lupa.nervous sangat 

kot. english dr ni memang superb sampaikan 1 tahap tu, senyum and 

angguk je sebab x paham.bila dia tanya sa arwah mak, hampir2 

nangis sebenarnye..sebab x boleh la bila citer kat orang.im not 

ready to talk about my late mum! sorry.tapi tadi terpaksa cerita.

bila nak balik, dr hantar sampai kat pintu teksi sebab dia 

bimbang. dia siap suh call Nik lagi bila da sampai umah.dia suh 

Nik alert jugak, takut pape jadik. so nice for both of you.Dr 

bagitau, dia akan bagitahu keputusan interview next 2 weeks. 

p/s : dr siap tanya, kalau dia hantar ke tempat lain, nak ke?    

nampak x hint dia? 

Sunday, 7 April 2013

Lady in Machang :interview as an assistant manager (Pharmacy Ehsan)

assalamualaikum...

kali ni p interview kat

Machang. Tak payah pening2

nak pikir   masalah transport.

Tapi, sedih sebab ni   

bukan kerja Otist. sedih..

Dalam hati, termintak jugak 

supaya x dapat kerja ni. 

Ye la, belajar susah2 kos OT tu, tapi

cari kerja farmasi lak. Ape agaknye orang kata,ek?
..........................................................

tapi x yah risau lah..memang x berjaya pon interview tu!

sob3 soalan2  yang di tanya oleh 3 interviewer tu:


  • please introduce yourself
  • when will u grad?
  • what course did u learnt?
  • what do you know about this pharmacy?
  • do you have transportation problem to come here?
  • what will you do if there are misunderstanding among the co-workers?
  • why we should hire u?
  • where are u working before?
tu la antara soalan2 yang ditanya..ada lagi rasanye, 

tapi x ingat! tang pengalaman kerja tu la yang stuck! 

dia nak pengalaman kerja upenyer..baru habis belajar,

mane nak ade pengalaman kerja..sob3

p/s : pengalaman..x pe la x dapat pon..jom cari kerja lagi!


Friday, 5 April 2013

Lady in Machang Having Stress




                                        assalamualaikum
dari muka x nampak pon stress nye.. tapi serious stress! banyak 

pulak dugaan Allah kali ni..ke sikit? tapi, aku jer yang over...
  • duk bersedih sebab x dapat feedback untuk interview kerja
  • bila dapat tau nik dapat kerja, terhegeh2 mintak email and no.pon opis urbane ethos 
  • da siap send resume and miss airah called
  • dengan bangganye p confirmkan date nak interview (pukul 6pm tuuu.....)
  • bila da konpem, p la heboh kat sume orang....
  • esok nye...hamik kau! angah x dapat tumpangkan sebab rumate dia x kasi! (yang ni memang melampau!)
  • so, call la aunty kat Padang Jawa
  • setle la tempat tinggal. tapi, masalah transportation pulak..
  • dari Padang Jawa ke bus stand x de transport!
  • so, sms la nik. dia suh tumpang kat umah dia jer, tapi segan la nik...bukan duk kejap, lama tu...
  • berDM dengan najla and then made decision x nak p la interview 
  • so, called la pihak urbane ethos tu untuk cancelled kan appointment
  • habis je sume ni, dapat tau interview as assistant pharmacy kat Machang 7/4/13
  • so, decide nak p interview ni and masih bersedih + menangis sebab terlepas chance nak jadi otist
  • tetiba kena p palam pulak sebab anda benda x setle sal ANP!!
 x tahu ape hikmah di sebalik semua ni...masih lagi menunggu, 

berdoa, berusaha dan bertawakal untuk tgk ape hikmah nye..

so, sekarang masih terumbang-ambing macam ni...

p/s : kawan2, doakan perjalanan hidup saye

di permudahkan Allah


Lady in Machang : Interview session via skype



Assalamualaikum....              

ini memang siyes! interview as 


an assistant teacher via Skype!
canggih nau! kalah interview 

session kat Jepun!
Alkisah nye, pada 3/4/13, aku 

on9 la macam biasa. bukak 

metro, kosmo, berita

harian,twitter,fb and so on..
tetiba, kat fb ade la 1 mesej..nampak name empunye yang hantar 

tu..perghh..berdebar giler! 

ingatkan da lupakan aku..ye la..lama hantar resume, ingatkan x 

nak interview aku..tup2 dapat mesej ni 

"salam
do u have skype account? since ur in kelantan probably the best us for us to skype rather than you have to travel. when is the best time for us to contact you?"
oh my God! what should i do? aku rasa macam ni lagi scary..
memang owner mesej ni baik giler.. sudi pikir masalah aku nak 

travel ke hulu ke hilir. tapi, macam ne kalo tetiba line problem?

x ke jadi masalah nak kol banyak kali..buat malu ado la!

Masalah lagi satu ialah..aku tak de kat umah 4 - 5 hb 4 tu..nak 

pergi palam..x kan nak bawak lappy ke hulu ke hilir..setakat 

semalaman je kat sane..sabtu & ahad, kuala lumpur cuti..so, aku 

balas la boleh contact hari senin minggu depan nye.tp, aku ase 

lama sangat tu..jangan owner nye marah dah! nak buat cam ne? 

masalah lain lak,andai kata aku dapat kerja tu, andai kata la.. 

mana nak stay? tadika ni kat Keramat..K.L tu.. menyewa mesti 

mahal, kan? kalo mintak tolong owner ni amacam? ho3..kot2 la dia

tau bilik2 kosong yang available ke? tapi, aku x rasa aku dapat 

kerja ni..sebab x de transport. kat tadika tu macam bus x masuk 

je area tu & staff sume active..buat programme kat luar! macam ne 

den nak p? peluang da ade ni..xkan terlepas lagi kot..

kalau dapat kat tadika 

ni, jauh la dari budak     

ni..dekat dengan bai & 

alip..deme 2 ni kerja sementara 

kat HKL..

p/s : Mr Kannan nak pakai 


pekerja 2 orang kat center 

dia..sapa berani kena interview dengan Mr K..silakan!