Wednesday, 31 July 2013

Lady in Machang : Shopping Raya


assalamualaikum...

Raya dah nak dekat...

tahun ni giliran aye pulak kena

buat preparation nak raya.

sepanjang arwah mak x da,

angah yang buat.

tahun first keje ni, so

volunteer la nak buat.

raya tahun ni simple je.

x gempak2 pon~

first preparation mestilah 

beli baju raya utk family.

so,decide la nak P Jalan Tar,

Masjid India n SOGO ngn

workmates. tapi end up dgn nik je

sbb kak aisyah kena

balik kampung.

barang yg d beli:
1)baju melayu abah n adik
2)tudung raya
3)skirt labuh
4)beg sandang

bertolak ke sana dgn KTM di 

Setia Jaya. turun di KTM Bank Negara.

pukul 9 sampai dan balik semula

sampai di Mentari Court 

pukul 2.30. di KTM Bank Negara

ada surau so, xpayah risau 

pasal solat.

pukul 10 am dah sesak manusia 

dekat jalan tar.so, kalo nak shopping,

pastikan sampai pukul 9.

hari tu x dapat round SOGO 

sebab penuh sangat! promosi 

sane sini.last2, balik je.



p/s : syok sangat shopping, sampai kawan sekolah rendah 

lalu kat sebelah pon x perasan!

Sunday, 21 July 2013

Lady in Machang : Pilihan


assalamualaikum...

susah nya nak buat keputusan! 

alhamdulillah dapat degree. 

tapi sedih sebab bukan kos pilihan

dan bukan jugak kos OT.

yang lebih tepat lagi, sedih sebab

x dapat bersame kengkawan.

kawan2 rapat sume dapat sambung.

tahniah ye korunk.

jangan lupa saya yer~ sob3




dapat motivasi ni dari baizura!

thanks yer bai..

kata2 hikmah najla kat insta

pon best! tapi, 

x dapat nak DL...


kawan sekerja saya ni pon

dapat sambung degree.

tahniah! 

thanks 4 d moment that we shared together.

p/s: terlalu banyak mengeluh akan nasib diri.

lupa nak ucap alhamdulillah atas

sume ketentuan Allah.

(peringatan utk diri dan kengkawan)

Saturday, 6 July 2013

Lady in Machang : Pahit Manis Bekerja sebagai Occupational Therapist


assalamualaikum...

probation period dah nak habis.

tapi, xtau lagi keputusannya.

banyak kenangan kat tempat kerja tu.

ada yang pahit..ada yang manis!

KENANAGAN PAHIT

ada seorang client x nak continue 

treatment OT, sebab dia x nampak

improvement anak dia.

waktu tu,client call,kebetulan

duk kat front desk,so jawab la call tu.

rupanya client aku,so bersembang la.

dia cakap, nak continue buat treatment 

speech therapy je. dia jugak ada cakap

dia kenal ramai lagi OT yang ok.

hrmm, betapa hancur hati time tu.

balik rumah je aku nangis.

kat tempat kerja aku moody.

nasib kak aisyah and pika faham.

deme banyak bagi kata2 positif kat aku.

tapi, ada 1 benda yang nak

ditegaskan di sini.

untuk treatment OT, x boleh depend

pada therapy session selama 1 jam

sahaja.dekat rumah kena continue 

apa yang therapist suruh buat.

aku tau ayah dia busy dengan business

dan memang x buat pon kat rumah.

anak dia still dependant in ADL,

toileting, present plapping..

ayah dia x sedar kepentingan OT agaknya,

so, secara rasmi, treatment OT 

pon di stopkan. tapi yang x leh 

blahnya, setiap kali datang, ayah 

dia selamba je suh aku buat 

toilet training kat anak dia.

kata dah x nak OT treatment.

pergi la bawak anak kau ke toilet

sendiri.ni x, kelam kabut nak 

ke tempat kerja.tolong la

googel pasal autism.ambil

tahu la sikit pasal anak tu.

doktor aka boss suruh aku siapkan

laporan anak dia. bersusah payah aku

siapkan, doktor pon da diskus 

dengan client tu. tapi, doktor 

x cakap feedback pon kat aku.

means, tamat la sesi aku dengan 

anak dia.

p/s : nak suh buat toilet training, bayar r!!

kenangan pahit yang lain :

- kena tipu gaji

- tetiba dapat new case tanpa preparation

- x sempat lunch 

- kelam kabut solat asar

- silap isi scheduling patient

- setiap kali dapat gaji,

kena dengar ceramah dulu

- op kos kena marah dengan

boss atas alasan yang x munasabah.




KENANGAN MANIS

bila teringan kenangan manis je,

hati ni gumbira sakan!

tapi, kena hati2, takut jadi riak.

dan kena ingat, hidup ni ada turun

naik nya. so happy bila ade seorang 

client tanya umur aku dan 

terkejut sebab masih muda aka

kurang pengalaman tapi gaya 

macam da banyak pengalaman.

kembang semangkuk makkk...

aku rasa sebab aku banyak cakap

aka auta je.hehehe..

ada jugak yang siap tanya, 

belajar kat U mana..semangat 

aku bercerita sal OT kat UiTM..

happy jugak bila patient yang setiap 

kali datang, menangis je.

sampai ayah dia berbelah bagi

nak hantar ke center lagi ke

nak stop. tapi, Allah lagi 

maha menentukan! 2 kali datang, 

patient tu dah x nangis.

dah start senyum bila aku nyanyi.

bila tengok patient tu senyum,

rasa bersemangat nak buat treatment.

rasa kena belajar bahasa mandarin

sebab patient tu x paham B.I 

and  B.M. yang paling menggembirakan

mestilah bila patient ada improvement

dan parents acknowledge benda tu!

bila parents yakin dengan kita

dan ikut home programme yang kita

suruh buat, dan dapat feedback 

positif, senyum lebar la....

bila dapat makanan free dari parents 

pon gembira gak! hahaha

p/s : masih termangu-mangu pasal future



Lady in Machang : My Friend, My Workmate

                                                             

assalamualaikum...

gembira je rasa hati ni..

sebab pika mai umah sewa!

padahal bilik sewa jer,

saje nak buat gempak!

pika stay kat sini semalaman je.

harap pika datang lagi!

jangan serik untuk datang

kali ke 2,3 dan seterusnya.

(sem 1 punye gambar)

sonok buat preparation pika 

nak datang...

padahal setakat cuci kipas 

dan kemas bilik..keke

tapi x pe,anda pembakar semangat 

untuk aye mengemas!


time balik tu, semangat citer 

kat pika sal Mentari Court.

baru tau kenapa minah2 indon

selalu jalan lambat.

sebab deme ada teman,

duk bersembang je.sebab tu jalan

lambat. aku sorang je,

so, jalan laju...

rasa bersalah lak marah dorunk 

jalan lambat2..

baru nak ajak pika pkolam renang,

tapi, dia stay kejap je.

so, x sempat.harap pika datang

lagi yer.t, kita boleh kuar

sama2!! 

p/s : xtau ape motif update sal 

benda ni.tapi, betapa gembira nya 

ada kawan pergi dan balik 

dari kerja!